söndag 24 oktober 2010

Frågor och svar - Pocket och Påhitt

Jag har anmält mig till Pocket och Påhitt som En bok om dagen arrangerar. För att det ska bli lättare för min bokvän så har jag nu svarat på En bok om dagens frågor:

Vilken genre eller författare gillar du bäst?
Jag läser lite blandat men mest deckare, nutida skönlitteratur, lite chic-lit och lite BOATS. Några favoritförfattare är Siri Hustvedt, Liselott Willén, Roslund & Hellström, Mons Kallentoft, Johan Thorin och Majgull Axelsson. Ibland blir det lite chic-lit och även lite mer varma mysiga böcker som Maeve Binchys böcker eller Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap.

Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Bland författare är det Barbara Voors och Haruki Murakami (som jag samtidigt är rädd för att inte gilla). Jag har rätt många olästa deckare så jag har inte behov av fler för stunden utan är glad för något annat.

Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Fantasy (fast jag älskade Sagan om ringen). Jag tycker om böcker som inte är allt för overkliga.

Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Nej, har ingen som behöver kompletteras.

Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
Ja, det finns en hyfsat komplett lista som innehåller ca 95 % av de senaste sex årens läsning och en del från ännu äldre tid. Om man tittar i högerlisten så finns en länk en bit ner till ett inlägg som heter Boklista.

Annat litterärt, värt att veta..?
Det jag inte är så intresserad av är SF, Fantasy eller vampyrböcker. Historiska romaner kan fungera ibland men är ingen favoritgenre. Jag är heller inte så mycket för novellsamlingar. Jag blir gärna överraskad med någon för dig favoritbok som du upplever som att jag inte bör missa. Förr försökte jag läsa böcker på engelska men nu för tiden vill jag helst bara läsa på svenska (mest för att det tar mycket längre tid att komma igenom en engelsk bok).

Vad äter du för godis?
Favoriten är mörk choklad i alla former och jag gillar inte alls vit choklad. Ljus choklad är ok om den innehåller nötter som t.ex toblerone. Jag är inte mycket för gelégodisar. Skumgodisar kan vara gott, t.ex kokosprickar. Chips och ostbågar går snabbt ner.

Naturgodis - ätbart eller inte..?
Delvis ätbart. Jag tycker mycket om nötter och även nötter och russin överdragna av mörk choklad. Yoghurtvarianten har jag däremot svårt för.

Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Jag dricker 2 – 3 koppar kaffe per dag. Tyvärr har vi bara en vanlig kaffebryggare och då fungerar vanligt bryggkaffe bäst. Te är gott men jag dricker det väldigt sällan. Men ett nytt gott te kan i och för sig få mig att dricka te lite oftare en period. Teet får gärna vara blommigt eller bärigt (så länge det inte är svartvinbär).

Hobby?
Förutom att läsa gillar jag att fotografera. Däremellan pysslar jag en del med min son (snart fyra år gammal). Jag har försökt mig på scrapbooking men har inte den tiden som krävs tyvärr. Jag har även hållit på lite med att göra egna smycken men även det ligger på is just nu pga tidsbrist. Annars testar jag att dekorera lite med mosaik nu. Jag tycker också om att laga mat och äta så kryddor och kryddblandningar går hem utan problem. När jag sitter själv framför tv:n brukar jag nästan alltid lösa Sudoko eller varianter på sudoko. I semstertider kan det även vara trevligt med vanliga korsord.

Favoritfilm?
Oj, vad svårt! Jag och sambon ser massa film (minst en i veckan) och då är det huvudsakligen drama som gäller och ibland thrillers. En favorit är Babel.

Favoritmusik?
Jag gillar generellt lugn musik som jag kan ha som bakgrundsmusik. Så det kan vara allt mellan ljudet på Yasuragi till Sarah Brightman och Katie Melua.

Stjärntecken? Favoritfärg?
Stjärntecken är det lite svårt med för jag ligger precis mellan två stjärntecken. Men ska jag välja en av dem blir det jungfrun. Favoritfärg är nog grön. Generellt så föredrar jag naturfärger som vitt – beige – grön – brun – svart.

Samlar du på något?
Böcker…?

Säg gärna till om du undrar över något mer… Du kan även kolla på mina svar från när jag var med i Pocket och Prassel 3.0. De flesta svar stämmer fortfarande med undantag från det jag var nyfiken på då.

tisdag 19 oktober 2010

Glasdockorna av Jorun Thørring

När jag fick den här av Boksnoken hade jag aldrig hört talas om Jorun Thørring. Men nu har jag läst hennes tyvärr enda bok som är översatt till svenska.

Handling: En ung kvinnlig student hittas död på en bänk och strax efter hittas en kvinna drunknad. Polisen fruktar seriemord och den samiske kriminalinspektören Aslak Eira kan inte släppa tanken på en unga kvinna som försvann för exakt ett år sedan och som aldrig dök upp. Finns det ett samband? Vad betyder det att de mördade kvinnorna alla var knutna till universitetet och att de var unga och vackra? Medan polisen famlar i blindo, försvinner ytterligare en ung kvinnlig student.

Den här utspelar sig i Tromsø i nordliga Norge. Delvis på grund av miljön (och vädret) tänker jag lite på Giles Blunts böcker som också utspelar sig långt norrut (fast på en annan kontinent). Miljön är en del av behållningen men även historien i sig är spännande. Man får också tidigt ana att mördaren finns i Aslak Eiras närhet. Mördaren vet att det är han som leder utredningen och mördaren har också lite koll på hans privatliv. Så det finns en krypande oro i hela boken på grund av det.

Trots att det är den andra boken om Aslak Eira så upplever jag inte att jag missat något om honom. Det är mycket möjligt att jag gjort det men i så fall är det inget jag saknar för att få behållning av den här boken.

Tack så mycket Boksnoken för den här!

fredag 15 oktober 2010

Kretsen av Veronica von Schenck

En otroligt snabbläst bok!

Handling: Sedan profileringen av änglamördaren har uppdragen varit i det närmaste obefintliga. Relationen till Rickard gör Althea tveksam till att ta de uppdrag hon blir erbjuden i NewYork. Men så mördas en IT-teknikerLindsteinska banken där Altheas väninna Emelie är säkerhetsansvarig. Den mördade mannen hittas på en bakgata, skjuten och med ett tarotkort - djävulen - instucket i munnen. I samma veva upptäcks ett omfattande dataintrång, miljontals kronor har stulits från banken under lång tid. Ytterligare ett mord sker, återigen lämnas ett tarotkort i den mördades mun. Polisen misstänker att en seriemördare härjar och vänder sig till Althea. Samtidigt blir det inbrott på Emelies kontor och hårddiskar kraschar till höger och vänster. Vem, eller kanske vilka, är det som Althea och Emelie har att göra med egentligen?

Det här är uppföljaren till Änglalik där man får lära känna Althea. Man kommer in i Kretsen väldigt fort, slukar de ca 250 sidorna och sen är den slut. Jag tycker om Althea och hennes inte helt lätta vardag men jag kan inte säga att jag blir berörd eller går och tänker på henne efteråt. Men den är ett otroligt trevligt tidsfördriv...

måndag 11 oktober 2010

Flickan med snö i håret av Ninni Schulman

Den här boken köpte jag som mp3-bok. Uppläsare är Angela Kovács.

Det här är ytterligare en mycket bra debut av en svensk deckarförfattare!

Handling: En kall och snöig nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Hennes föräldrar är förtvivlade. Vad kan ha hänt deras skötsamma dotter? När poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord visar det sig snart att Hedda har levt ett dubbelliv. En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare i skogen några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödats med ett skott i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar. Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexåriga adoptivson Nils efter en uppslitande skilsmässa. Hon är trött och deprimerad och hoppas att lugnet på landsbygden och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Magdalena engagerar sig känslomässigt i den försvunna Heddas öde och börjar gräva i fallet.

Här får man omväxlande följa Magdalena Hansson, Petra Wilander och Christer Berglund. Trots att man inte känner karaktärerna sen tidigare och att författaren även växlar till lite bipersoner ibland så lyckas hon hålla ihop boken på ett skickligt sätt. Miljön är också bra beskriven och man ser den snötyngda bygden framför sig.

Angela Kovács uppläsning är bra men eftersom jag förknippar henne med karaktären Irene Huss så blir det lätt att jag ser Irene Huss framför mig istället för Petra Wilander. Men än så länge är de inte jätteolika (förutom kampsporten Irene Huss utövar).

Den här boken kan jag varmt rekommendera och jag ser fram emot nästa bok.

39årskrisen av Jane Green

Den här boken fick jag av min vän Boksnoken när jag fyllde år. Av chic-litförfattarna så är nog Jane Green en av mina favoriter. I alla fall väckte hennes bok Den andra kvinnan oerhört mycket känslor hos mig. Det kan i och för sig bero på att jag när jag läste den hade jag nyligen fött barn och var fylld av hormoner...

I 39årskrisen får man följa huvudsakligen Holly som är gift med en framgångsrik och mycket frånvarande man, har två fina barn samt ett vackert hem.

Efter att Hollys första kärlek dör i en terroristattack så återträffas det gamla kompisgänget och Hollly börjar sakta ifrågasätta sitt nuvarande liv som hon trivs allt sämre med. Vi får även följa de övriga i gänget som lever väldigt skilda liv. Olivia som älskar att jobba med djur och som blivit lämnad av sin sambo. Paul som lever ett flärdfullt liv med sin Anna men där båda tyngs av att de inte verkar kunna få barn och slutligen Saffron, känd skådespelerska som tagit sig till Hollywood men som ständigt kämpar mot alkoholsuget och att hon dessutom är den andra kvinnan.

Det här är en klassisk chic-lit, lättläst, mysig, sorglig och hoppfull! Den fick mig att uppskatta det jag har och det är värt en hel del.

måndag 4 oktober 2010

Jag ska räkna till hundra och aldrig sluta leta av Monica Wilderoth

Poetisk, tragisk men ändå en rätt lättläst bok.

Handling: Blenda är helt oförmögen att hantera sorgen och skuldkänslorna efter sin systers död. Nu är hon på väg tillbaka till familjen för att gå på begravningen. Redan från början råder det explosionsrisk i mammans lägenhet, vilket hanteras med tystnad. Ingen pratar. Tills pappans nya hustru tar till orda - efter det finns ingen återvändo och allt måste komma upp till ytan.

Tyvärr hade jag lite för höga förväntningar på den här. Jag hade föreställt mig att den var lite mer som Helena Von Zweigbergks Sånt man bara säger. Men här skiljer sig språket åt totalt. Man får heller ingen bakgrund till stora delar av historien. Vem är egentligen Blenda? Varför har hon inget jobb till exempel? Ändå finns det någon som tilltalar. Att bara följa med i nuet och att bara känna deras sorg.

Ett litet utdrag:

"Hennes ögon blir blöta och det är tur att pappa håller händerna där han håller dem för då kan hon inte le och det hade hon inte kunnat nu.
Det stramar i hela situationen.
Efter en evighet ser pappa att hon inte har något bagage och säger men du har ju inget bagage."