måndag 30 juni 2014

En mycket oväntad gåva från Adlibris

När vi kom hem sent i fredags hade jag fått en avi med anvisning om ett paket från Adlibris som skulle hämtas ut. Jag blev mycket fundersam eftersom jag inte beställt något sen i maj och då fått allt jag skulle få.

Jag hämtade ut paketet och hittade där en Letto som var förskottsbetald och med ett annat kundnummer än mitt. Jag sökte i mailen men hittade inget om en Letto där.

Idag så ringde jag Adlibris och då visade det sig att de skänkt ett antal Lettos till utvalda "bästa kunder". Efter att ha granskat mailen igen upptäckte jag att jag faktiskt fått ett mail om detta. Men eftersom man så ofta får skräpmail där man vunnit både det ena och det andra - om man göra massa saker som står i det finstilta - så öppnade jag inte ens mailet.

Men nu fick jag i alla fall en Letto helt utan motkrav och med två böcker och tre noveller i. Tyvärr har jag redan läst böckerna. Annars har jag redan en e-bokläsare (Cybook Opus från 2011) men som jag inte är så nöjd med. Nu får jag testa Letton istället och se om det blir en förbättring.

Tack så mycket Adlibris!

söndag 29 juni 2014

Sommarläsning

Semestern närmar sig och jag har lånat fem böcker på biblioteket. Sankmark fick jag bara låna under 14 dagar så jag fick pausa boken jag höll på med. Resten får jag ha under hela sommaren. Dessutom står jag på kö för boken Kvinnan på övervåningen.



Jag använder också Storytel och där finns det många intressanta deckare i min önskelista (se nedan). Jag lyssnar mest på deckare eftersom jag är rädd att jag skulle tappa koncentrationen annars. För stunden lyssnar jag på Arne Dahls sista bok om Opcop-gruppen. Det här innebär tyvärr att alla mina hyllvärmare blir lidande men det är sånt man får ta.







måndag 23 juni 2014

I maktens skugga av Viveca Sten

Klassisk skön sommardeckare!

Handling: Det har gått nästan tjugo år sedan Thomas Andreasson började som polis och han känner sig alltmer ansatt av tvivel - orkar han fortsätta i polisyrket? Hans bästa vän Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambon Jonas och deras fyraåriga dotter Julia. Men sommaridyllen störs av den nya sommargästen Carsten Jonsson, en riskkapitalist som gett sig in i vidlyftiga affärer i Ryssland. Jonsson har köpt den långa fina stranden på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar gallfeber på öborna.

Märkliga olyckor har inträffat under byggets gång. Är det rena tillfälligheter eller handlar det om sabotage? När Carsten Jonsson bjuder in till invigningsfest slutar det med en katastrof. Har händelserna att göra med husbygget eller finns det någon annan orsak? Vem kan man lita på när man har gjort sig till ovän med alla?


Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Viveca Stens böcker utspelar sig ofta på sommaren och ger därför en viss sommarkänsla. De är lättlyssnade med Katarina Ewerlöf som uppläsare och jag prioriterade ofta min ljudbok framför min "vanliga" ju längre in i boken jag kom.

Viveca Stens styrka är fortfarande relationen mellan människorna mer än själva deckargåtan. Fast här kom Thomas och Noras relationer lite i skymundan eftersom det inte var samma problem i duons respektive familjer som tidigare. Båda lever i trygga relationer och här har det dessutom gått flera år sen förra boken. Istället finns fokus på relationerna i Carsten Jonssons familj. Det fanns stunder då jag störde mig på Thomas tröghet kring utredningen även om det fanns en förklaring där. Men det kanske egentligen speglar verkligheten. Man är lite bortskämd med alla superpoliser och detektiver så i slutändan stör man sig på fel saker.

En röd tråd som annars märktes av i boken var om att jobba privat och tjäna mer pengar kontra att jobba för staten eller liknande och mer fylla en viktig funktion för samhället.

Sammanfattningsvis så är det här en lättläst deckare med lite av varje i sig.

torsdag 12 juni 2014

Tjockare än vatten av Carin Gerhardsen

Otroligt spännande!

Handling: Hon lämnade dörren på glänt och steg - fortfarande med en obestämd känsla av obehag och en påtaglig känsla av övergivenhet - över kanten och satte fötterna i det varma vattnet. Hon satte sig på huk, grep tag om kanterna och gled sedan försiktigt ner i badkaret för att låta huden vänja sig vid den höga temperaturen. Drog ett djupt andetag och slöt ögonen en stund medan smärtan vek undan.

När hon slog upp dem igen var det för att det klickade i låset.

Mellan henne och den stängda dörren stod plötsligt en äldre version av henne själv. Den svartklädda kvinnan med det långa grå håret tog ett steg i hennes riktning. Nu började tankarna klarna.

Hon skulle dö.

Ingen i kriminalkommissarie Conny Sjöbergs team har en aning om vad som väntar dem. Petra Westman njuter av islossning på fler än ett plan och ser en ny vår i annalkande. Jamal Hamad ligger i sjuksängen och hoppas och tror att mardrömmen äntligen är över. Det är den inte - den har knappt hunnit börja. Och några mördade katter är bara början på en spiral av oförutsedda händelser med ond bråd död som minsta gemensamma nämnare. Blod. Och vatten.


Uppläsare: Stefan Sauk

Hur summerar man en actionläsning eller snarare lyssning. Där boken hela tiden är väldigt spännande och man bara kör på? Och vad jag än tycker om boken så är den väldigt spännande och svår att släppa.

Det är alltid trevligt att återse Carin Gerhardsens poliser. Det är en hel del brott men också en hel del kring deras familjer på en för mig lagom nivå. Det jag inte är lika road av är när huvudpersonerna allt för ofta blir personligt indragna. Det blir lite för mycket för mig. I den här boken fanns det även något som ofta finns i Arne Dahls böcker och som jag heller inte är lika nöjd med. Det blir lite för otrovärdigt till slut. Jag försöker att inte skriva allt för detaljerat eftersom jag inte vill ge spoilers.

Men som helhet tycker jag ändå om boken och ännu mer om serien och jag kommer att läsa nästa bok.

Stefan Sauk är en bra och trygg uppläsare som jag gärna lyssnar på igen.

Fördelarna med en kollaps av Jonathan Tropper

Bra men inte hans bästa!

Handling: När Silver får en stroke förutsätter alla att han ska opereras. Men Silver vill inte. Samtidigt som hans dotter blir gravid och exfrun ställer in sitt bröllop, börjar Silvers hjärna förändras. Ur hans mun kommer allt som han aldrig tänkt säga högt.

Min favorit av Jonathan Troppers böcker är Boken om Joe och Konsten att tala med en änkling kommer strax efter.

Jag upplevde det som att en grupp föredrog Sju jävligt långa dagar medan en annan grupp föredrog Konsten att tala med en änkling. Sen kom Boken om Joe som de flesta föll för. Fördelarna med en kollaps har fått mer ljumma omdömen så jag var beredd på att den här inte skulle vara lika bra. Och jag håller med, den här fångade mig inte som mina två favoriter.

Kanske är det så att jag inte riktigt fångas av Silver och förstår hans oförmåga att ordna upp sitt liv även om jag får många bra förklaringar.

Trots det är boken trevlig, humoristisk och lättläst och passar bra om man vill ha något lättsmällt och med ett lite mer manligt perspektiv i kategorin Feel good.