lördag 31 mars 2018

Har jag en dålig dag kanske någon dör av Christian Unge

En tänkvärd bok skriven av en läkare. 

Handling: Sylvestre var bara nitton år gammal när han dog i min famn och mitt misstag orsakade hans död.

I sin bok berättar Christian Unge om misstag han har gjort med patienter under sin tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika eller på akutmottagningen i Sverige. Han berättar om kunskapsbrist, dålig handledning, stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som skäl till varför fel inträffar inom vården.

Christian Unge pekar även på systemfel, som vårdplatsbrist och superspecialiseringen i storstadsregionerna. Han djupdyker dessutom i världens slumområden och traumatologins våldsamheter.

Men framför allt vänder han blicken mot sig själv och granskar sina misstag på ett utlämnande och okonstlat sätt. Som läsare får vi vara i hans sjukhuskläder. En känsla som kan vara både skrämmande som igenkännande:

Det skulle faktiskt kunnat vara jag som gjorde det där misstaget.

Uppläsare: Christian Unge

Det blir alltid väldigt personligt när författaren själv läser sin bok. I alla fall när författaren gör det bra. Och så är det här.

Christian Unge verkar vara en mångsidig person som bryr sig om människor. Han sökte sig inte till läkaryrket eftersom han älskade NO-ämnena i skolan. Utan det känns som han vill jobba med människor och ha friheten att kunna göra det på många olika sätt och då blev det läkaryrket till slut trots ett visst motstånd. Och att han då kunde jobba för Läkare utan gränser. Här känner jag mig glad att jag är en månadsgivare till dem. 

Jag jobbar inte inom sjukvården. Men alla kommer i kontakt med den mer eller mindre under sina levnadsår så det är ändå en miljö som berör oss. Jag tycker det är intressant att höra om både hur det kan vara att jobba för Läkare utan gränser eller på olika ställen här i Sverige. Ibland på ett stort sjukhus eller på en ödslig vårdcentral i norra Sverige. Det är mycket tydligt att det är otroligt utmanande att jobba som läkare men också att personer inom yrket gör det olika bra. Som på de flesta jobb. Men här kan konsekvenserna blir riktigt illa.

Han gör olika jämförelser mellan vård i ett rikt land och i ett fattigt. Och hur olika man måste tänka i olika situationer. Ibland samma sjukdom men där den i det fattiga landet dör rätt omgående och den i det rika landet kan leva länge länge till.  

Jag tycker boken är väldigt intressant på många olika sätt. Det enda är att den kan kännas lite spretig just för att han vill berätta så mycket. 

Betyg 4- av 5. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar