fredag 27 april 2018

Kommande böcker i maj 2018

Det är sjukt många nya intressanta böcker som kommer den här månaden. Precis som Monika har jag skippat en del för att inlägget skulle knappt ta slut annars.

Först ut blir en bok av Camilla Davidsson vars bok Under Vintergatans alla stjärnor blev en riktig favorit.

Liten tvåa med potential av Camilla Davidsson
Printz Publishing

Sofia är en storstadstjej som vet vad hon vill med det mesta i livet. I alla fall är det vad hon tror. Yta och kontroll är viktigt för henne. Hon har en snygg, framgångsrik pojkvän, ett välavlönat jobb inom investment banking och har nyligen köpt en tvåa med renoveringsbehov på en fin adress i Stockholm. Om det inte vore för att lägenheten behöver renoveras, alla sena jobbkvällar, hennes omöjlige chef och skilsmässan mellan föräldrarna, skulle allt varit perfekt.

Efter noggrann research anlitar Sofia en byggfirma som ska sköta renoveringen, men när hantverkaren som ska göra jobbet dyker upp, mer än en halvtimme försenad, verkar han allt annat än pålitlig och Arvid har till Sofias irritation bestämda åsikter om både det ena och det andra. Dessutom känns det på något märkligt vis som om han ser henne på ett sätt som ingen annan i hennes liv gör, inte ens pojkvännen Oliver.

När Arvid börjar ifrågasätta Sofias livsval uppstår sprickor i den polerade fasad hon visar upp mot omvärlden och när Sofia i ett överilat ögonblick lovar att göra honom en tjänst får det oanade konsekvenser.

Liten tvåa med potential är en feelgoodroman som rör sig mellan Stureplan och snötyngda dalastugor, mellan hopp och förtvivlan.

________________________________

Här kommer en ny serie av en känd författare.

Nattskiftet av Michael Connelly
Norstedts

Som lovande ung polis såg det ut som om Renée Ballard skulle kunna göra en spikrak karriär inom LAPD. Men när hon anmälde en överordnad för sexuella trakasserier omplacerades hon, och nu är hon tvungen att ta de otacksamma nattskiften vid polisstationen i Hollywood. De våldsbrott, rån och mord hon tar hand om måste hon oftast överlämna till kriminalarna som jobbar dag.

En natt är hon först på plats efter en oerhört brutal misshandel av en prostituerad som lämnats att dö på en ödslig parkeringsplats. Kort därefter kallas hon och hennes kollega till en nattklubb där flera personer har skjutits, bland dem en ung kvinna. De här fallen tänker hon inte släppa ifrån sig.

Hon börjar mot uttryckliga order att utreda brottsfallen på egen hand under sin lediga tid. När hon gräver djupare i dem blir hon tvungen att konfrontera sina egna demoner och förstå varför hon aldrig någonsin är beredd att ge upp.

Nattskiftet är den första boken i en serie om Renée Ballard vid LAPD. När den gavs ut i USA 2017 gick den genast upp i toppen på New York Times bästsäljarlista.

________________________________

Här är en bok som går under kategorin biografier och som verkar väldigt intressant för oss som älskar böcker.

En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell
Natur & Kultur Allmänlitteratur

I den idylliska småstaden Wigtown driver Shaun Bythell The Bookshop, Skottlands största bokhandel för begagnade böcker. Till hans butik - där över 100 000 böcker trängs i en lokal med vindlande korridorer och sprakande eldstäder - färdas mängder av bokläsare från när och
fjärran för att dyka ner i bibliofilernas eget Atlantis. Eller?

En bokhandlares dagbok är en underhållande memoarbok om en bokhandlares vedermödor på 2010-talet. Med hjälp av excentriska kunder och besvärliga anställda guidar Shaun Bythell genom en bokvärld full av absurda historier och märkliga levnadsöden. På sina resor bland auktionshus och dödsbon tar han med oss på jakt efter de försvunna klassiker och läsupplevelser som måste finnas därute. Om någon vill betala för dem? Det är en annan fråga.

Shaun Bythell har lovordats för sin skarpa skildring av en bokmarknad i förändring, en skildring som ofta lockar till skratt. Samtidigt är det en hyllning till den viktiga samhällsfunktion som bokhandeln fyller i en liten stad och ett passionerat försvar för det omätbara värdet av att läsa böcker.

En bokhandlares dagbok blev en stor succé när den gavs ut i Storbritannien, och rättigheterna har sålts till 12 länder.

Shaun Bythell är bokhandlare och driver The Bookshop i skotska Wigtown, där han också arrangerar den lokala litteraturfestivalen. En bokhandlares dagbok är hans första bok.

________________________________

Nu kommer del nio i serien om Morden i Sandhamn. De brukar vara en härlig sommardeckare! Däremot verkar den vara lite mer obehaglig än de tidigare vilket jag personligen tycker är jobbigt. Jag blir allt mesigare med åren.

I fel sällskap av Viveca Sten
Bokförlaget Forum

Nora Linde står inför sitt mest komplicerade fall. Ledaren för en av Stockholms största narkotikaligor anklagas för ekobrott eftersom det inte går att fälla honom för droghandel. Situationen blir snart hotfull.

Den unga kvinnan Mina är på desperat flykt undan sin man sedan han nästan har slagit ihjäl henne. Allt hon vill göra är att skydda sin son, men hon är en nyckelperson i den kommande rättegången - om Nora kan förmå henne att vittna.

Andreis Kovac bär på mörka minnen från krigets Bosnien som han lämnade som barn. Han är beredd att göra allt för att krossa sina fiender och få tillbaka sin hustru, Mina, och skyr inga medel för att få sin vilja igenom.

Människor i Minas närhet offras i Andreis krig och Thomas Andreasson dras in i fallet. Samtidigt som han kämpar med sitt sönderfallande äktenskap måste han se på när Nora tar allt större risker för att rädda Mina från undergång.

________________________________

Jag har ännu inte läst den första boken men kommer göra det. Om inte annat för att sen kunna ta mig an den här.

Lilla bistron i Bretange av Nina George
Bazar förlag

Uppföljaren till Den lilla bokhandeln i Paris är här! Den lilla bistron i Bretagne är lika charmig och välskriven som sin föregångare, en vacker berättelse om att det finns en andra chans för oss alla.

Diskret, välplanerat och prydligt hoppar den tyska hemmafrun Marianne i floden Seine med en enda önskan: att livet ska ta slut. Men ödet vill annorlunda, hon räddas och vaknar upp på sjukhuset. Hon beger sig, trots att hon inte kan tala knappt ett ord franska, till en liten by i Bretagne,och vid den soldränkta kusten börjar hennes livsgnista sakta vakna till liv, omhuldad av makalös mat och färgstarka karaktärer.







________________________________

Jag har inte läst någon bok i den här serien. Nu kommer den fjärde boken ut och den tredje på svenska (den första boken i serien verkar inte ha blivit utgiven på svenska). Men miljön lockar självklart!

De döda i Barentsburg av Monica Kristensen
Leopard förlag

I ett förfallet hus möts ett par. Platsen är den ryska gruvstaden Barentsburg, på Svalbard. De har mötts på detta sätt i flera år. Paret äter kakor, dricker te, avslutar kvällen med en vodka och återgår sedan till sitt. Detta är deras fristad. Men den här kvällen kommer mannen aldrig tillbaka hem.

När de norska myndigheterna i Longyearbyen nästa dag mottar ett meddelande om att den inflytelserika fackföreningsledaren Vanja har påträffats död, skickas sysselman Knut Fjeld ut att undersöka fallet.

Men vad som borde ha varit en rutinmässig uppgift och en dagstur blir för Knut en oväntad nedstigning i ett främmande samhälle, där all konversation måste ske genom en rysk tolk, där han får känslan att mycket ligger dolt bakom de vänliga leendena, och där han snabbt kommer att känna sig ensam, fångad och förföljd.



________________________________

Här kommer ytterligare en bok i ett annorlunda landskap som verkar väldigt lovande.

Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo
Albert Bonniers Förlag

Den danska journalisten Matthew Cave flyttar till Grönland där han ska rapportera om en mumie man har upptäckt i isen. Men på fyndplatsen är mumien borta och en vakt brutalt mördad. Mordet är utfört på samma sätt som fyra mord som skedde på 1970-talet, mord som aldrig uppklarades. Matthew får oväntad hjälp av en ung inuit, hennes kropp är fylld av tatueringar, taueringar som döljer mycket värre märken på hennes hud.

Flickan utan hud är en gastkramande spänningsroman som utspelar sig på Grönland, ett kargt och vidunderligt vackert land, men med ett samhälle som präglas av motsättningar mellan ursprungsbefolkning och den danska staten, av våld och brottslighet.






________________________________

Den här boken verkar både lite roande och mysig. Hur ska jag hinna med?

Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leight
HarperCollins Nordic

Livet börjar vid 75.

Evelyn "Evie" Gallagher ångrar den hastiga flytten till äldreboendet i Dublin. Hon är visserligen sjuttiofem och nybliven änka, men långt ifrån död. Så en morgon, medan hela hemmet sover, kliver Evelyn ut genom porten för att aldrig återvända.

Hon ger sig av på en roadtrip som kommer att ta henne via Liverpool till Bretagne, där hon köper en campingbuss och påbörjar sitt livs äventyr. Men det är inte alla som tycker att stora äventyr är passande för en dam i Evelyns ålder, allra minst hennes son Brendan och hans fru Maura. Tillsammans ger de sig av för att leta efter Evelyn. Och när de till slut hittar henne få de en chock. För medan Brendan och Maura verkar ha gett upp hoppet om kärleken har Evelyn definitivt inte det. Livet har bara börjat.



________________________________

Här kommer den nittonde boken i serien om kommissarie Brunetti. Jag har läst de flesta av dem som kommit ut på svenska. Jag trodde den förra var bok numer fjorton men tydligen var det nummer arton. I alla fall kommer jag definitivt läsa den här vid tillfälle.

En fråga om tro av Donna Leon
Bokförlaget Forum

Donna Leons prisbelönta romanserie om Guido Brunetti älskas för den levande skildringen av Venedig, familjen och maten, för huvudpersonens mix av melankoli och medkänsla, och givetvis för de fängslande intrigerna.

Augustihettan är olidlig och kommissarie Guido Brunetti drömmer om att fly från Venedigs konstanta turisthorder. Men innan han kan ansluta till familjens semesterfirande i de svalare bergen landar ett avslöjande dokument om stadens domstolar på hans bord. En gammal vän misstänker att rättegångar systematiskt förhalas, ibland i flera år. Givetvis tjänar någon på det - frågan är bara vem.

Samtidigt behöver kollegan Vianello hjälp av Brunetti. Hans favoritmoster har hamnat i en bedragares garn på grund av sin starka tro på horoskop. Stora summor försvinner från hennes bankkonton och hon träffar regelbundet en mystisk "rådgivare".

Just när semestern är inom räckhåll sker ett brutalt mord, så kommissarie Brunetti tvingas stanna i den kokheta staden för att lösa fallet. Som alltid kämpar han för rättvisan och mot korruptionen bland kanaler, palats och gondoler.

________________________________

Här kommer ytterligare en feel good-roman. Det verkar vara ett gäng som kommer ut nu inför sommaren. 

Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan
Massolit

Flora är säker på att hon gjorde rätt som valde myllret och karriären i storstan framför den ödsliga skotska ö där hon växte upp. Vad fanns det för henne på Mure? En plats där alla har känt henne hela hennes liv, och där ingen någonsin kommer att låta henne glömma det förflutna.

Men när en ny klient ger henne ett uppdrag tvingas hon bryskt tillbaka till ön, i ett försök att få med sig de motvilliga öborna i projektet.

Plötsligt bor hon åter med sina bröder (alla högljudda bjässar tillsynes oförmögna till grundläggande hushållsarbete) och hennes pappa, det liv hon har kämpat så hårt för att komma bort ifrån. I ett försök att göra sin nygamla tillvaro på ön dräglig bestämmer hon sig för att ta sina matlagningskunskaper och gjuta liv i det dammiga, lilla rosa huset i hamnen. Problemet är bara att öborna hon ska övertyga inte har mycket till övers för Flora, som inte varit tillbaka på ön sedan hennes mamma gick bort.

För att kunna lyckas med sitt projekt och komma vidare i livet måste hon sluta fred med de misstag hon en gång gjort. Hon måste bestämma sig för var hennes framtid egentligen finns, och hon måste sluta fly.

________________________________

Jag har ännu inte läst boken Hetta och här kommer redan den andra boken. 

Falska vänner av Jane Harper
Bokförlaget Forum

Var är Alice?

En nervkittlande spänningsroman i farlig miljö av författaren till den kritikerrosade Hetta.

Fem kvinnor ger sig ut på vandring i den australiensiska vildmarken för att stärka lagandan. Dag två går de vilse. När de kommer tillbaka är de ordentligt omskakade med öppna sår och ormbett. Och en person saknas: Alice, den manipulativa och illa omtyckta kollegan med stora ambitioner. Poliskommissarie Aaron Falk blir kallas in, då han utreder det företag kvinnorna jobbar på - Alice är hans kontakt från insidan.

Under förhören med de fyra kvarvarande kvinnorna växer en långt ifrån smickrande bild fram om maktmissbruk och misstro, om giftiga relationer och svek. Ju djupare Falk gräver, desto mer inser han hur farligt det kan vara med brutna förtroenden, särskilt bland panikdrabbade människor. Samtidigt börjar tiden rinna ut för dem att hitta Alice vid liv - Alice med alla hemligheter ...

________________________________

Här kommer en ny bok av Ewa Kingberg. Jag tyckte mycket om hennes förra och ser fram emot den här.

Lånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg
Historiska Media

Jeanette begraver sin förolyckade man och känner sig framför allt lättad. Nu behöver hon inte ta tag i pappersarbetet och bodelningen som den planerade skilsmässan skulle innebära. Men knappt är maken i graven förrän Jeanettes besvärliga svärmor kräver att få flytta in i huset. Jeanette flyr då upp till husets vind, som behöver rensas ut. Där gör hon ett oväntat fynd något som för henne samman med ett gripande livsöde i slutet av 1800-talet.

Lånat silver och krossat glas är en varm och charmig roman om livets oväntade vändningar, och om två kvinnors liv som vävs samman av en slump.







________________________________

En ny Lee Child är aldrig fel som omväxling när jag vill ha en bok med en klassisk hjälte.

Midnattslinjen av Lee Child
Massolit

I en panthandel i en liten stad i Mellanvästern ser Reacher en klassring från West Point, arméns officershögskola. Ringen är en kadettkvinnas och Reacher som själv har varit student på West Point vet vad hon har gått igenom för att få ringen. Varför skulle hon göra sig av med den? Steg för steg spårar Reacher ringen tillbaka till dess ägare, och sökandet för honom till Wyomings ödsliga vildmark. Det enda han vill är att hitta kvinnan. Om hon mår bra är hans uppdrag avklarat. Om inte så kan inget stoppa honom från att skipa rättvisa. Det bästa rådet: stå inte i hans väg.









________________________________

Jag köpte en bok på bokrean av Birgitta Bergin - Som ett brev på posten. Men har inte hunnit läsa den. Nu kommer hon ut med en ny bok som verkar väldigt intressant.

Holländarn av Birgitta Bergin
Bokfabriken

Karins tillvaro rasar samman när hennes pappa dör och hon inser att lögner och hemligheter är orsaken till hennes kärlekslösa barndom. Hennes länge förträngda minnen bildar plötsligt en ny sanning. Nu måste Karin ta reda på vem som är hennes riktiga far - för att inte gå sönder.

Det blir början på en resa där Karins sökande leder långt tillbaka i tiden, till nazismens fasansfulla terror och till 1960-talets Halmstad. Varför lämnade hennes pappa familjen? Varför förbjöds Karin att berätta vissa saker för sin lillebror? Och vad är det egentligen för hemlighet som hennes mamma bär på?

Holländarn är ett familjedrama som sträcker sig över tre tidsperioder. Djupa familjehemligheter, skuld, passion, svek och kärlek avlöser varandra i denna välskrivna roman, baserad på en sann historia.



________________________________

Här kommer en mycket efterlängtad bok!

När du vänder dig om av Pernilla Ericson
HarperColllins Nordic

En vilt främmande, berusad man tar sig in i en kvinnas hem på Södermalm i Stockholm, och våldtar henne brutalt. Polisen kan gripa mannen på plats. Det hela verkar först vara ett enkelt fall, men utredningen faller ihop som ett korthus. Det fanns en skriftlig inbjudan, och mannen går fri. När polisen börjar gräva hittar de ännu en snarlik anmälan. Det här blir upptakten till en utredning som helt saknar motstycke: grova våldtäkter med förövare som inte kan dömas. Skräcken sprider sig. Specialteamet Erlagruppen med polisen Liv Kaspi i spetsen återförenas och uppdraget sätter gruppens medlemmar på prov i en jakt på förövare som förföljer och terroriserar kvinnor. Liv Kaspi kämpar samtidigt med sitt privatliv. Hon har vågat älska en man med bakgrund i den undre världen men kan hon lita på honom?

Historien bygger på en verklig berättelse.



________________________________

Och här kommer ytterligare en efterlängtad bok! Den andra boken i serien om De sju systrarna.

Stormsystern av Lucinda Riley
Bazar förlag

Den begåvade seglaren Ally D'Aplièse är mitt i förberedelserna inför ett av världens mest utmanande tävlingsrace när nyheten om hennes fars död når henne. Hon tar farväl av sitt livs kärlek, en man hennes familj inte vet existerar, och skyndar tillbaka till sitt barndomshem, ett förtrollande château där hon och hennes fem systrar - alla adopterade som nyfödda - växte upp. När systrarna samlats tilldelas de alla varsin ledtråd som ska leda dem i sökandet efter sina ursprung. 

Efter en fruktansvärd olycka lämnar Ally haven. Den ledtråd hon fått av sin döde far leder henne till Norge, och omgiven av den majestätiska skönheten i ett okänt fädernesland upptäcker Ally en etthundra år gammal historia om Anna Landvik, en begåvad sångerska med en överraskande koppling till kompositören Edvard Grieg. Men ju mer Ally lär sig om Anna, ju mer börjar hon ifrågasätta vem hennes adoptivfar, Pa Salt, egentligen var - och varför hennes sjunde syster saknas. 

Lucinda Rileys spännande berättelse för samman två starka kvinnor, åtskilda av ett decennium, och väver ihop deras liv i en oförglömlig roman om familj, kärlek och identitet. 

Stormsystern är den andra boken i en unik serie om sju böcker baserad på legenden om Plejaderna, de sju systrarnas stjärnkonstellation, och har gjort stor internationell succé. 

________________________________

2 kommentarer:

  1. Du hittade också en del ja :) Det är inte klokt vad böcker det kommer :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var nästan rekord. Jag var uppe i trettio böcker som mest men sållade sen ordentligt.

      Radera